Sezon na grilla
Data publikacji 7 września 2020
Od maja w Polsce rozpoczyna się sezon grillowy. Wszyscy lubimy przesiadywać w ogrodzie lub na działce i delektować się smacznym mięskiem oraz zimnym piwkiem. Jeżeli nie posiadamy własnego ogródka, ponieważ mieszamy w bloku lub kamienicy, możemy wybrać się na wycieczkę w plener i zrobić grilla nad jeziorem czy też w lesie. W takiej sytuacji należy znaleźć wyznaczone do tego miejsce, ponieważ w przeciwnym razie może być to niebezpieczne i grozi za to mandat. Grilla nie powinno się również robić na balkonie. Unoszący się dym może być nieprzyjemny dla sąsiadów.
Grill to również doskonała okazja do spotkań z rodziną i ze znajomymi. Można się spotkać w większym gronie i porozmawiać na wiele tematów. Ładna pogoda, otoczenie natury i przede wszystkim smaczne jedzenie z grilla z pewnością pozwoli stworzyć miłą atmosferę. Latem jest długo jasno, a wieczory są ciepłe, więc można spędzać czas na wolnym powietrzu do późna.
Jaki grill wybrać?
W ofercie sklepów jest mnóstwo różnych grilli. Najpopularniejsze są proste metalowe grille z miejscem na węgiel i rusztem. Bardziej zaawansowane wersje są większe i mają wiele rusztów na różnych wysokościach. W zależności od tego co grillujemy możemy wybrać inną wysokość. Wiele modeli posiada przykrycie, co pozwala na uzyskanie większych temperatur i bardziej równomierne rozchodzenie się ciepła. Osoby, które rzadziej grillują i nie mają własnego ogródka często wybierają grille jednorazowe. Są one bardzo proste w obsłudze, ponieważ zwierają w sobie węgiel i podpałkę. Przy ich rozpalaniu nie trzeba nawet zbytnio dmuchać, aby pojawił się żar. Ich wadą są małe wymiary i stosunkowo krótki czas utrzymywania się wysokich temperatur. Nie sprawdzą się na dużym grillowaniu ze znajomymi, ale są świetną opcją na szybkiego grilla w plenerze, w podróży i na biwaku. Najbardziej zaawansowane i prestiżowe są grille gazowe. Umożliwiają one przyrządzenie na prawdę dużej ilości grillowanych przysmaków. Umożliwiają też precyzyjną regulację temperatury i można je wykorzystywać jako zwykłą kuchenkę. Ponadto są uważane za najzdrowsze, ponieważ nie emitują szkodliwych substancji. Rozpalenie jest oczywiście bardzo proste, ponieważ wystarczy tylko użyć kilku pokręteł. Wielu fanów grillowania decyduje się na zakup takiego urządzenia. Są one najdroższe, jednak znacznie ułatwiają i przyśpieszają przygotowanie dań. Nie trzeba cały czas dokładać węgla i dmuchać, aby utrzymać odpowiednią temperaturę.
Sezon na grilla
Poza samymi grillami w sklepach znajdziemy mnóstwo akcesoriów do grillowania. Do tradycyjnego grilla niezbędny jest węgiel i podpałka. Warto też wyposażyć się w urządzenie do dmuchania lub elektryczne urządzenie do rozpalania. Pozwoli to szybko wytworzyć żar i osiągnąć odpowiednią temperaturę. Fartuch i szczypce do grilla ułatwią nam sprawne przewracanie mięsa i innych grillowanych produktów bez ryzyka poparzenia się. W sezonie grillowym nie brakuje również przeróżnych aluminiowych tacek, patyczków do szaszłyków, jednorazowych sztućców, talerzy, kubeczków i oczywiście przeróżnych rodzajów mięs przeznaczonych specjalnie na grilla.